Kinderboeken die met je meegroeien

Als kind maar ook als volwassene ben je constant in ontwikkeling. Je moet van alles leren en dat heeft nou eenmaal tijd nodig. Boeken kunnen bij de ontwikkeling aansluiten en dat aansluiten kan op meerdere manieren. Ik zet wat tips op een rijtje.

Kinderboeken per ontwikkelingsfase.

Baby en peuters.

Je kunt een baby die nog in de buik zit al voorlezen. Het is bewezen dat dit de ontwikkeling ten goede komt. Het dagelijks voorlezen van boeken verruimt de woordenschat van kinderen en geeft hun fantasieleven een opkikker. Dat moment van voorlezen en hier ademloos naar luisteren schept een band, een rustmoment op de dag. Je hebt dan echt even samen aandacht voor elkaar. We kennen allemaal wel de voorleesbundels van ‘365 verhaaltjes voor het slapengaan’. Het gebruik van 365 in de titel heeft tot doel om je ertoe te motiveren om dagelijks een verhaaltje voor te lezen.

Kleuters.

e
De stapsgewijze overgang naar zelf leren lezen kan makkelijker gemaakt worden door het lezen van samenleesboeken. Dan worden de stukjes te lezen tekst met elkaar afgewisseld. Dit wordt heel handig afgebakend door kleur en/ of een ander lettertype en wijst zich vanzelf. Zo blijft een langer verhaal ook behapbaar voor de beginnende lezer. Die zomaar een heel boek uit kan lezen!


Kinderboeken die aansluiten bij je leesniveau.

Vervolgens betreed je al snel de wereld van de leesniveaus, de AVI boeken. Deze afkorting staat voor analyse van IndividualiseringsvormenHet aangegeven leesniveau, de moeilijkheidsgraad bestaat niet alleen uit de leesbaarheid van de gebruikte woorden, lengte van de zinnen en het wel of niet ontbreken van illustraties ter ondersteuning. Het onderwerp of thema van het kinderboek moet ook aansluiten bij de emotionele leeftijd van de lezer. Tal van uitgeverijen hebben extra symbolen op de kaft bedacht om duidelijk aan te kunnen geven of een leesboek spannend, lollig of een thema zoals bijvoorbeeld vriendschap behandeld. Voor (groot)ouders zijn er tal van boekenseries waarin de hoofdrolspeler meegroeit met het leesniveau en de belangstelling van het jonge schoolkind. Een goed voorbeeld hiervan zijn de boekjes van Borre. Niet voor niets zijn deze boekjes in tal van onderbouwklassen te vinden in deLinda Meester boekenhoek.

 

Voor iedere mijlpaal is er wel een passend kinderboek.

Je kunt met kinderboeken ook aansluiten bij wat er op dat moment speelt in het leven van het kind. Gaat het binnenkort voor het eerst naar de basisschool, verhuizen naar een andere woonplaats of op zwemles, dan zijn er genoeg passende titels. Eén van de voorbeelden is Tip de muis. Dit aandoenlijke hoofdpersonage maakt een heel leven mee in zijn boekenserie. Door het lezen van bijvoorbeeld ‘Tip de muis wil niet naar school’ maak je het onderwerp op een ontspannen manier bespreekbaar.
Ook voor de minder leuke onderwerpen in het leven als gepest worden, ziek zijn of zelfs het overlijden van een dierbare kun je aansluiten met een passend kinderboek.

Aan welk boek heb jij veel gehad als kind?

Geschreven door Linda Meester
Gehuwd en moeder van 3 kinderen

Ondernemer, blogger op Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com

Related aticles